Mąka orkiszowa typ 630 - Geisinsen - 1000 g
towar niedostępny
Opis
Opis produktu: | ||
Nadaje się do produkcji wszystkich wypieków z ciasta ucieranego, chleba (półbiałego) i do zagęszczania sosów. Biała mąka otrzymana z najszlachetniejszej odmiany leczniczego orkiszu - Oberkulmer Rotkorn. Jest delikatna w smaku i strukturze, choć nieco "grubsza", mniej "pudrowa" niż mąka typu 405. Wspaniale sprawdza się w kuchni dla dzieci, a także do deserów i wszelkich potraw delikatnych, gdyż jest bardziej lekkostrawna niż mąka pełnoziarnista. Kraj pochodzenia: Niemcy. Produkt zawiera gluten. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. W ciągu ostatnich 100 lat w celu zwiększenia plonów orkisz został zanieczyszczony pszenicą, dlatego specjaliści polecają wyłącznie stare lub nowe, ale „oczyszczone” odmiany orkiszu, czyli takie, w których nie ma żadnej lub jest tylko niewielka domieszka pszenicy. Do grupy polecanej przez św. Hildegardę należą tylko: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Oberkulmer Rotkorn, Ostro. Mąka pochodzi z najstarszej odmiany leczniczego orkiszu Oberkulmer Rotkorn, która jest szczególnie polecana dla osób źle tolerujących gluten, gdyż ze wszystkich starych odmian orkiszu zawiera najmniej białka. Mąka zawiera czasem małe ilości domieszek innej odmiany leczniczego orkiszu. Jednak dużym plusem młynów Geisingen jest brak w produktach wtórnych zanieczyszczeń pszenicą, czy innymi zbożami glutenowymi, gdyż mielą one jedynie orkisz leczniczy. | ||
| ||
Skład: | ||
Mąka orkiszowa 100% | ||
| ||
Opakowanie: | ||
1000g 1 kg | ||
| ||
| ||
Dane techniczne
Certyfikat BIO | nie |