Pasta miso shiro na bazie ryżu BIO - Lima - 300g
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Opis produktu: | |||
Tradycyjna, bardzo delikatna pasta japońska Miso Shiro LIMA, produkowana ze sfermentowanego ryżu z dodatkiem soi. Miso znane było na Dalekim Wschodzie już w 1300 roku. Doceniane za kulinarne walory oraz korzystny wpływ na zdrowie. KRAJ POCHODZENIA: Belgia. | |||
Składniki: | |||
Ryż*(63%), soja*(23%),woda, sól morska (6,3%), Koji (Aspergillus oryzae). *składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli CERTISYS - BE1 WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100g: WARTOŚĆ ENERGETYCZNA - 721 kJ (173 kcal) BIAŁKO - 7,9 g WĘGLOWODANY - 26,7 g; W TYM CUKIER: 26,7 g TŁUSZCZ - 3,8 g; W TYM NASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE: 2,5 g BŁONNIK - 4,2 g SÓD - 2 g INFORMACJA ALERGICZNA: Możliwe alergeny: gluten (występuje na lini produkcyjnej) | |||
Stosowanie: | |||
Miso ma wiele zastosowań. Przyprawia się nim ryby, mięso, warzywa, tofu, rozmaite sosy, a przede wszystkim słynną zupę miso. Zupa miso jest smaczna, zdrowa i pożywna, można ją przyrządzić na samej wodzie lub na wywarze z grzybów shitake. Najważniejsze, że musi być przygotowywana bezpośrednio przed spożyciem, poniżej podaję przepis. Jarzynowa zupa miso z cukinią: 1 litr bulionu (drobiowy lub warzywny) 2 – 3 łyżki jasnej pasty miso 1 opakowanie tofu (150 – 200g) 1/2 małej (młodej) cukini (można zastąpić innymi warzywami) WYKONANIE: Tofu kroimy w dość duża kostkę, wkładamy do miseczek po kilka kostek dla każdego z jedzących. Dobrze umytą cukinię kroimy w półplasterki nie obierając. Pastę miso rozcieramy do półpłynnej konsystencji z odrobiną wody lub rosołu. Zagotowujemy wywar z bulionu,dorzucamy kawałeczki cukini i gotujemy 1 minutę. Zaprawiamy pastą miso jeszcze chwilę lekko ogrzewając bez zagotowania. Zalewamy tofu w miseczkach i podajemy z ryżem w osobnej misce. | |||
Opakowanie: | |||
300 g | |||